Gratis fragt i DK ved ordrer over 499 kr. 

Helena Petrovna Blavatsky

Helena Petrovna Blavatsky (12.8.1831-8.5.1891), født von Hahn-Rottenstern, var russisk teosof og okkultist.

I en alder af 17 år blev hun gift med den væsentlig ældre general Blavatsky, som hun forlod efter et kortvarigt ægteskab. Hun gennemrejste store dele af verden: Tyrkiet, Grækenland, Egypten, Canada, USA, Mexico og Tibet; overalt søgte hun kontakt med okkultister af forskellige retninger og udviklede angiveligt selv magiske og oversanselige evner.

Efter længere ophold i Rusland rejste H.P. Blavatsky i 1873 til USA, hvor hun traf oberst Henry Olcott, med hvem hun i 1875 grundlagde Theosophical Society (Teosofisk Selskab). Blavatsky fik til opgave at præsentere den tidløse visdomslære i en tankemæssigt sammenhængende helhed, der ville være i stand til at nå ud til offentligheden på en ny måde, med alt hvad dette eksperiment måtte indebære af faremomenter. Det var ikke meningen, at dette samfund, i lighed med religionerne, skulle gøre krav på at være guddommeligt inspireret og have patent på sandheden, men derimod blot at fremlægge teosofien som en universel filosofi, der frit tilbydes enhver seriøst interesseret. Selv sagde hun:

"Det Teosofiske Samfund blev dannet for at vise mennesker, at teosofien eksisterer, og for at hjælpe dem til at nå videre ved at studere dens evige sandheder og omsætte dem til praktisk handling."

I 1879 rejste Olcott og Blavatsky til Indien, hvor de fra 1882 boede i Adyar ved Madras, som lige siden har været Teosofisk Selskabs internationale centrum. Blavatsky forlod Indien i 1885.

Hendes vigtigste bøger er Isis Unveiled (1877) og The Secret Doctrine (1888). Værkerne indeholder et væld af oplysninger om okkultisme og religion. I indledningen til sit store hovedværk, Den Hemmelige Lære, skriver hun om dette:

"Disse sandheder bliver i ingen henseende fremstillet som en åbenbaring, og forfatterinden gør heller ikke krav på at være den, der for første gang i verdenshistorien afslører og offentliggør den mystiske lærdom. Det, som findes i dette værk, kan man nemlig finde spredt rundt om i tusinder af bind, der omfatter de store asiatiske og de gamle europæiske religioners hellige skrifter, hvor det er skjult under billedtegn og symboler, og hvor det hidtil er forblevet upåagtet på grund af dette slør. Det, der nu gøres forsøg på, er at samle og ordne de ældgamle lærdomme, så de kommer til at udgøre en harmonisk og ubrudt helhed".

H. P. Blavatsky blev syg med influenza i maj 1891 og led i forvejen af gigt. Efter nogle dage døde hun d. 8. maj på adressen, hvor hun boede – 19 Avenue Road, St Johns Wood, London. Det skete under en stor influenzaempidemi i London, som hærgede på samme tid. Hun blev kremeret på Woking Crematorium, Surrey. En lille tale blev holdt af hendes gode ven og medteosof G. R. S. Mead.


Udgivet af LEMUEL BOOKS >